الصفحة الرئيسية
عن الكلية
عمادة الكلية
كلمة عميد الكلية
نبذة عن العمادة
العمداء السابقون
وكالات الكلية
وكالة الكلية
كلمة وكيل الكلية
نبذة عن وكالة الكلية
وكالة الكلية للدراسات العليا
كلمة وكيل الكلية للدراسات العليا
نبذة عن وكالة الكلية للدراسات العليا
الأنشطة العلمية
وحدة ريادة الأعمال
وحدة الجودة والتطوير
شعبة الإعتماد الأكاديمي
شعبة الجودة
شعبة القياس والتقويم
شعبة التدريب وتطوير الموارد البشرية
وكالة الكلية (شطر الطالبات)
إدارة الكلية
كلمة مدير الإدارة
كلمة مديرة الإدارة
إدارة الكلية شطر الطلاب
إدارة الكلية شطر الطالبات
الخطة الاستراتيجية
الشؤون التعليمية
مواقع التدريب التفاعلي
البحث العلمي
الأبحاث
مجلة كلية العلوم
تواصل معنا
الملفات
عربي
English
عن الجامعة
القبول
الأكاديمية
البحث والإبتكار
الحياة الجامعية
الخدمات الإلكترونية
صفحة البحث
كلية العلوم
تفاصيل الوثيقة
نوع الوثيقة
:
مقال في مجلة دورية
عنوان الوثيقة
:
Impact of pesticides residue and heavy metals on lipids and fatty acids composition of some seafoods of Red Sea (KSA)
Impact of pesticides residue and heavy metals on lipids and fatty acids composition of some seafoods of Red Sea (KSA)
الموضوع
:
كيمياء حيوية
لغة الوثيقة
:
الانجليزية
المستخلص
:
Seafood is considered by nutritionists to be a high source of omega 3 long-chain polyunsaturated fatty acids (n-3 LC-PUFAs) which are involved in prevention of cardiovascular diseases. The aim of the present study is firstly to detect the presence of organochlorine pesticides and heavy metals in some fresh seafood of Red Sea commonly used in KSA in relation to its contents. It was found that the fatty acids 18:2n-6, 18:3n-6, 18:3n-9 was statistically significantly higher in fresh samples than frozen (p < 0.05), smoked (p < 0.01) and canned fishes (p < 0.05), respectively. Total lipids and cholesterol content of canned and smoked fishes were significantly higher than fresh and frozen samples (p < 0.01, <0.05 and p < 0.01, <0.05). Vitamin D was found to be lower in frozen samples than fresh, smoked and canned (p < 0.05 for each). While vitamin A was higher in fresh and smoked as compared with frozen and canned samples. No organochlorine tested were detected in either fresh or processed samples (smoked, frozen and canned). Among the heavy metals, the highest lead level was detected in fresh and smoked samples as compared with frozen and canned samples. No correlation was found between organochlorine compounds in fish and the corresponding levels in fatty acids. We concluded that, all fishes are safe for uses but it is preferable to use fresh samples due to its high content of PUFA and low lead level.
ردمد
:
0960-3271
اسم الدورية
:
Human and Experimental Toxicology
المجلد
:
30
العدد
:
10
سنة النشر
:
1432 هـ
2011 م
نوع المقالة
:
مقالة علمية
تاريخ الاضافة على الموقع
:
Sunday, December 25, 2011
الباحثون
اسم الباحث (عربي)
اسم الباحث (انجليزي)
نوع الباحث
المرتبة العلمية
البريد الالكتروني
عبدالرحمن لبيد المالكي
Al-Malki, Abdulrahman L
باحث
دكتوراه
alalmalki@kau.edu.sa
سعيد سلامة مصيلحي
Moselhy, Said S
باحث
دكتوراه
Moselhy6@hotmail.com
الملفات
اسم الملف
النوع
الوصف
31755.pdf
pdf
Abstract
الرجوع إلى صفحة الأبحاث